Op naar een gezonde en egale huid zonder rosacea
Marieke van BeautyJournaal vertelt
Het is mei 2021, als ik mijn eerste afspraak met Dr. Anke Hoogers – Leufkens van DermaClinic Tilburg inplan. Ik heb dan nog geen idee wat ik van de behandeling kan verwachten; een paar intensieve gezichtsbehandelingen of laseren misschien? Niets blijkt minder waar. Ik moet thuis zelf aan de bak met producten van C-ME om mijn huidconditie te verbeteren.
Naast rosacea, constateert Anke ook wat beginnende pigmentvlekken op mijn voorhoofd, een hoge talgproductie en flinke dehydratatie. Wil ik een mooie huid, dan moet ik werken aan een gezonde huid volgens het drie stappen huidverzorgingsplan van DermaClinic.

Stap 1: Cleanse & Prepare
De meeste winst valt voor mij te behalen met stap één. ‘Door te reinigen houd je je poriën vrij van talg en vuil en is je huid in staat werkstoffen uit serums en crèmes beter op te nemen en de rosacea in toom houden’, legt Anke uit. Ze vertelt er bij dat mijn rosacea nooit helemaal zal verdwijnen. ‘Het is een chronische aandoening die je met toewijding en de juiste verzorging kunt onderdrukken.’
Naast reinigen met de Deep Cleanser, adviseert Anke mij ook om dagelijks te scrubben en exfoliëren om mijn hoge talgproductie aan te pakken. Klinkt logisch, toch ben ik verbaasd. Is mijn huid hier niet veel te gevoelig voor? Anke laat mij voelen dat de Vivid Scrub (met ingrediënten als Lactic Acid 2%, Vitamine E Acetaat, Salicylzuur 2%, Retinyl Palmitate en Sodium PCA) bolletjes bevat die uniek zijn. Ze geven een duidelijk scrubeffect, maar zijn door hun vorm tegelijk ook zacht, zodat de huid niet beschadigd. Om ontstekingen te voorkomen, moet ik daarnaast tweemaal daags de Clarifying Pads gebruiken. De pads zijn doordenkt in vloeistof met een hoge concentratie exfoliërende zuren (salicylzuur, amandelzuur, glycolzuur) met een licht peelend en huidvernieuwend effect.
Stap 2: Boost
Na grondig reinigen, is mijn huid klaar voor een activerend serum en een krachtige behandeling. Dé onmisbare werkstof? Retinol. Deze krachtige anti-aging vitamine stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en werkt egaliserend. Ik krijg als ‘booster’ voor mijn huid het Peptide Night Serum mee, met 0,1% retinol.
Voor mijn huid op dat moment voldoende omdat de focus ligt op een gezonde huid, niet op optimale versteviging. Het peptide herstelt de huid -ook de diepergelegen huidlagen- en bevordert een natuurlijke en egale teint. ‘Maar’, aan retinol moet je echt even wennen’, vertelt Anke er meteen bij. ‘Je huid wordt eerst slechter, voordat het beter wordt. Veel mensen haken hierdoor te vroeg af, maar de truc is juist om door te gaan.’
Stap 3: Protect & Prevent
Tot slot moet ik alle drie de C-ME Protect & Prevent-producten toepassen aan mijn dagelijkse ritueel. Anke: ‘Door de huid dagelijks te voorzien van een beschermend schild, wordt huidschade gestopt. De ingrediënten in C-ME werken barrièreversterkend en stimuleren cel vernieuwing.’
Het Anti-Oxidant Day Serum is een hydraterend serum met antioxidanten en 0,1% retinol en Rebalance is een herstellende crème met natuurlijke oliën die vooral de droge en geïrriteerde huid kalmeert. Last but not least krijg ik UV Protector SPF 30 mee. Anke: ‘Uv-straling is één van de grootste triggers voor rosacea. Dus zelfs al laat de zon zich de hele dag niet zien, dan nog moet je je huid iedere dag beschermen met minimaal een SPF 30.’
Beautybootcamp voor je huid
Met een tas vol C-ME producten, kan mijn ‘beautybootcamp’ beginnen. Eerlijk is eerlijk: zo’n nieuw en uitgebreid ritueel in de ochtend en avond is even wennen. Gelukkig heb ik een checklist meegekregen waarop staat wat, wanneer en hoe ik moet smeren.
In de ochtend ziet mijn ritueel er als volgt uit: Deep Cleaser, Clarifying Pads, Anti-Oxidant Day Serum en UV Protector SPF 30. Voor het slapen gaan gebruik ik Deep Cleaser, Vivid Scrub, Clarifying Pads, Rebalance en Peptide Night Serum.
Prikkende maar effectieve pads
De Deep Cleanser voelt zacht, mild en comfortabel op mijn huid. Aan de pads doordrenkt met een hoge concentratie exfoliërende zuren (salicylzuur, amandelzuur, glycolzuur) moet ik toch zeker wel een weekje wennen. Ik voel mijn huid prikken als ik met de pad over mijn rode wangen strijk en daarna is het trekkerig.
Misschien is twee keer per dag exfoliëren toch iets te veel van het goede? Tijdens de tweewekelijks controle bij DermaClinic weet Anke me ervan te overtuigen dat het gevoel normaal is. Juist om mijn ontstoken huid te helpen, moet ik de talgproductie in balans krijgen.
Het Anti-Oxidant Day Serum ruikt subtiel, smeert fijn en trekt snel in. Na het gebruikt van de pads, snakt mijn huid hier ook echt. Over het serum, smeer ik nog een laagje UV Protector SPF 30. Een vrij vloeibare crème die makkelijk intrekt en de huid een tikkie glimmend maakt.
Daarna gaat de SPF-crème mijn tas in en smeer ik om de twee á drie uur een nieuwe laag op. Gewoon over mijn make-up heen, dat gaat prima. Eén klein nadeel: de zilveren laag op de tube begint na een tijdje af te geven, waardoor ik soms een paar zilveren glitters op mijn neus aantref.
Cadeautje voor je huid
In de avond was ik onder de douche mijn gezicht met de Deep Cleanser en masseer ik met mijn vingertoppen een erwtje Vivid Scrub over mijn gezicht en hals. De scrub is inderdaad mild, zonder grove bolletjes. Na het afspoelen voelt mijn huid instant glad en zacht aan. Dat gevoel kende ik nog niet na een srub. Hierna is weer tijd voor de exfoliërende pads en ‘blus’ ik mijn huid met Rebalance. Een echte dorstlesser.
De eerste drie weken smeer ik deze crème ook regelmatig gedurende dag op mijn gezicht wanneer deze wat droog en trekkerig aanvoelt. Ik eindig de dag met het Peptide Night Serum. Het maakt mijn huid zijdezacht en glad met een subtiele glow. Het luxe serum voelt echt als een cadeautje, al was dat de eerste week wel anders. Na het al redelijk heftige ritueel van scrubben en exfoliëren, werd mijn huid door het serum nog meer geprikkeld. Niet alleen ik moest wennen aan het nieuwe ritueel, mijn huid ook.
Zomervakantie en Rocasea
In de zomervakantie lijkt het alsof mijn huidverbetering tot stilstand komt. Ik vind mijn neus rood, mijn wangen ogen wat onrustiger en ik smeer zelfs op de camping in Frankrijk nog iedere dag wat foundation op. Als ik na de vakantie weer op controle ga bij DermaClinic, erkent schoonheidsspecialiste Nienke van Dal mijn gevoel. We maken opnieuw foto’s en daarop is inderdaad te zien dat er geen verbetering meer is opgetreden. Anderzijds: we zien ook niet dat het slechter is geworden. De tussentijdse foto’s helpen me echt om positief te blijven.
Nienke benadrukt net als Anke dat rosacea een chronische huidaandoening is en dat bepaalde triggers de klachten kunnen verergeren. In mijn geval blijken temperatuurverschillen de grootste boosdoener. Ik merk het ook wanneer ik in een warm zwembad sta of de verwarming binnen aangaat.

Laserbehandeling tegen Rosacea
Nienke stelt voor om de laatste hardnekkige bloedvaatjes aan te pakken met een laserbehandeling. Ze verwijst me hiervoor door naar huidtherapeut Janneke Arts. Zij legt uit wat ze gaat doen: ‘Een laserapparaat geeft lichtbundels af op een bepaalde golflengte. Deze lichtbundels worden in de huid omgezet in energie en warmte, waarmee we ook de diepste bloedvaatjes kunnen verwijderen.’
Ik vraag waarom deze behandeling nu pas wordt ingezet en niet toen ik begon bij DermaClinic. Janneke: ‘Laseren kan niet op een actieve huid vol ontstekingen. Dan loop je kans dat de warmte en energie van de laser in de ontstekingen trekt en het nóg erger wordt. Nu je huid, rustig en gezond is komt de laser daar waar hij moet zijn.’
Resultaat na een half jaar
Na een half jaar ‘beautybootcamp’ bij DermaClinic, durf ik nu eindelijk weer op goede dagen zonder make-up de deur uit. Op andere momenten voel ik me toch fijner met een dun laagje foundation. Met nadruk op ‘dun’, want veel heb ik niet meer nodig om mijn huid egaal te krijgen.
Hoe heb ik mijn slechte huid zo lang kunnen ontkennen? Lees het hele verhaal op Beautyjournaal.